Santolina chamaecyparissus - svatolína cypřišovitá

Svatolína je hodně aromatická bylina (u země dřevnatící), pocházející ze Středozemí.

Pěstujeme ji podobně jako levanduli - má tedy ráda písčitou zem a slunné stanoviště. Běžně se vysazuje pro okrasné účely - je ozdobná svými žlutými květy, rostlina vytváří husté trsy se stříbrnými lístky.

Použít se však dá i do suchých vazeb, při výrobě směsí potpourri a pak samozřejmě také v kuchyni. V létě a na podzim lze čerstvé lístky přidávat do těstíček na obalování hub, lilků, květáku, cuket apod. Také ji lze použít na ochucení slaných koláčů a pizzy.

Dříve se odvar z listů a květů používal při kožních problémech, na pročištění ledvin a při žloutence.

 

Bedly v bylinkovém těstíčku (Zahrádkář 10/10)

bedly, 300 ml mléka (záleží, kolik hub budeme obalovat), 200g hladké mouky, 2 vejce, sůl, lžička olivového oleje, trochu pálivé papriky, malý stroužek česneku, tymián, dobromysl, santolina

Postup: V mléce rozmícháme mouku, přidáme vejce a ostatní přísady. Vyšleháme těsto hustší než na palačinky, obalujeme v něm očištěné klobouky hub a smažíme v horkém oleji. Hotové houby osušíme na ubrousku, odsaje nám přebytečný tuk. Podáváme s brambory nebo se zeleninovým salátem.

Vejtasovo zahradnictví

Vejtasa - zahradnictví
Chelčického 264
675 51 Jaroměřice n. Rok.
Tel.: 604 155 539
E-mail: zahradnictvivejtasa@seznam.cz

Prodejní doba:

Po - Pá
  8.00 - 12.00 hod.
13.00 - 17.00 hod.

So 8.00 - 12.00 hod.

Rádi Vás obsloužíme i mimo pracovní dobu, pokud budeme přítomni. Doporučujeme se telefonicky domluvit.

Novinky - aktuality

Datum: 01.01.2024
Datum: 11.03.2021
Jarní sezónu jsme zahájili 1. března. Aktuálně nabízíme: sadbu salátu, kedluben, jarní...
Datum: 23.12.2020

Facebook